Szakácsból sztárséf

A gasztronómia napjainkban soha nem látott népszerűségnek örvend. A főzős műsorok, receptmegosztó portálok és a méregdrága, ínyencségeket kínáló éttermek óriási rajongótáborral rendelkeznek. Ne feledjük, a médiaérdeklődés középpontjában álló profi sztárséfek is egyszerű szakácsként kezdték, akiknek ugyanúgy meg kellett tanulniuk az atomgyorsaságú hagymaaprítást, mint bármelyik szakács tanoncnak.

A sztárséfkultusz itthon azért is megy újdonságszámba, mert a szocialista korszak egyhangú vendéglátása nem igazán adott teret annak az ínyenc, gourmet gasztronómiai vonulatnak, amely a sztárszakácsokat kitermelhette volna magából.

Igaz, külföldön is csak az utóbbi évtized híres szupersztárjainak berobbanása óta beszélhetünk sztárséf kultuszról. Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Nigella Lawson, a minden évben nagy nyilvánosságra számító Michelin-csillag jelentősen emelte a szakácsok, séfek elismertségét. Ma már ez az egyik legkeresettebb szakma szerte a világon. Elég végigböngészni néhány külföldi álláskereső oldalt, vagy bekopogtatni valamelyik étterem ajtaján hogy rájöjjünk: óriási a kereslet a képzett szakácsok iránt.

Persze nem mindenkiből lesz médiasztár. Rengeteg jó nevű étterem és annál is jobb séf verseng a különféle gasztronómiai címekért. Nem kell messzire visszatekintenünk a magyar vendéglátás történelmében sem ahhoz, hogy olyan neveket találjunk, akik vetekedtek a mai sztárséfek ismertségével.  Gundel János, Gundel Károly, Palugyai Jakab, Marchal József, vagy a szegedi Szekula Teréz mind komoly sztároknak számítottak a maguk idejében.

Sőt! Magyar az a séf is, aki egyedüliként a világon három alkalommal kapta meg a gasztronómia egyik legfontosabb nemzetközi kitüntetését, a szakács Oscar díjat. Lukács István méltó pályatársa lenne bármelyik mai befutott sztárséfnek.  Kitartó munkával, tehetséggel, szorgalommal Ön is nyomába érhet a nagy elődöknek, ehhez az első lépés a szakács tanfolyamra való beiratkozás.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313