Kugler, minyon, zserbó: mi a titkuk?

A finomságok mögött nem más áll, mint egy svájci mestercukrász, a „megmagyarosult” Gerbaud Emil. Igen, az a Gerbaud, akinek a nevét a ma már messze földön híres cukrászda viseli Budapesten, a Vörösmarty téren. Na de hogy került ő egy magyar cukrászdába?

Az 1854-ben Svájcban született cukrász tehetségét már fiatalkorában elismerték, a leghíresebb francia cukrászüzletek is meghívták vendégcukrásznak. Ekkor már Budapesten is virágzott az akkori Gizella téren Kugler Henrik cukrászdája, ahol számos specialitást lehetett venni, például zserbót vagy a sokféle színben pompázó kuglert, mai nevén minyont.
Erre áhítozott olyan nagyon József Attila is versében: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni/ Jó ruhában járni-kelni, S öt forintért kuglert venni.” A kugler nem más, mint a minyon, ám mivel nálunk a Kuglerben lehetett kapni először ezt a süteményt, a nép átkeresztelte.

A két cukrász zseni külföldön találkozott egymással, s mivel Kuglernek nem volt kire hagynia befutott cukrászdáját, meghívta Gerbaud-t az üzlet és az üzem vezetésére. Így költözött Gerbaud Emil 1884-ben Budapestre. Olyan különlegességek köthetők a nevéhez, amit mi igazi hungarikumnak tartunk, például a konyakos meggy, a csokoládé drazsé vagy a macskanyelv. És azon sem lepődhetünk meg, hogy már a múlt század elején szabadalmaztatott egy, a mai nescaféhoz hasonló készítményt is.

Ezeket a süteményeket is és még számos egyéb édesipari terméket is megtanulhat elkészíteni az, aki elvégzi az OKJ-s cukrász tanfolyamunkat. Ki tudja, lehet, hogy egy újabb Kugler vagy Gerbaud-t fog kikerülni a szárnyaink alól?

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313