A tömegkályha térhódítása

A tömegkályhák újdonságnak számítanak, pedig ezek a fűtőberendezések komoly múltra tekintenek vissza, igaz, főként Skandináviában. Magyarországra csak a kétezres évek közepén törtek be, népszerűségük azóta is folyamatosan nő, ám még mindig csak kevesen ismerik őket. Nem árt tehát, ha először is tisztázzuk, hogy pontosan mik is ezek.

A tömegkályhára tekintve szinte mindenkinek a kerámia helyett téglával körülölelt cserépkályhák jutnak eszébe. Pedig a tömegkályha és a cserépkályha között rengeteg a különbség. A legfontosabb, hogy az előbbi tűztere felett helyet kap egy másodlagos égéskamra is, ami sokkal hatékonyabb égést tesz lehetővé. Az akár 90%-os hatásfok mellett további előny is származik a másodlagos égéstér meglétéből. Mivel a kályha kiválóan tartja a hőt, a tűz leégése után a másodlagos égéstér kemenceként használható.

A tömegkályhák – ahogyan nevük is sugallja – nehezebbek lehetnek a cserépkályháknál, súlyuk elérheti akár a 3 tonnát is. Emiatt csak nagy teherbírású aljzatra építhetők, cserébe viszont páratlan hőtárolási képességgel bírnak, napi egyetlen begyújtással is képesek 24 órán át fűteni. Az óriási tűztér lehetővé teszi, hogy az egész napi tüzelőt egyszerre helyezze el benne, így nem kell a napi többszöri hamuürítéssel bajlódni.
A rengeteg előnynek köszönhetően az elmúlt 5-10 évben egyre csak nőtt a tömegkályha iránt érdeklődők száma. Szívesen választják azok, akik szeretnék csökkenteni fűtési költségeiket, illetve szívesen díszítenék lakásukat egyedi fűtőberendezéssel. Mert a tömegkályha szép is. Rusztikus megjelenése és az üveges ajtó mögött lobogó tűz látványa bárkit lenyűgöz.

Hogyan készül a tömegkályha?

A tömegkályha belső kialakítása is hasonló a cserépkályháéhoz, azonban itt is mutatkoznak eltérések. Az építés során ugyanúgy samott téglákat használnak, ám a hagyományos füstjárat helyett a tömegkályhákban úgynevezett ellenáramú járatot alakítanak ki.

Ha szeretné alaposabban megismerni a tervezés és az építés részleteit, szívesen látjuk tömegkályha építő workshopjaink egyikén. Egy kályhás tanfolyam keretében elmélyülhet a cserépkályha-, kandalló- és kemenceépítésben is.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313