Mivel dolgozik a méhész?

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy méhekkel, és valóban így is van. Ám a méhcsaládok és a kaptárak gondozásához változatos eszközöket használ. Ezek közül a legismertebb a méhészkalap, amely a szakemberek ikonikus viseletévé vált. A kalap könnyen felismerhető a peremére erősített hálóról, amely a méheket hivatott távol tartani. Ugyanerre szolgál a füstölő, amelyet a rovarok megnyugtatására és visszariasztására is használnak. Ezeken felül azonban különféle célszerszámok segítik a méhész munkáját, amelyek használatának elsajátítása igényel némi gyakorlást vagy még inkább egy tanfolyam elvégzését.

A méhész kaptárhoz használt eszközei

A kaptár legfontosabb eleme a keret, amelyet többnyire hársfából készítenek. Ebbe a keretbe kerül a speciális méhészdrót, amely a helyén tartja a lépet. Ez azért fontos, mert így a lép akkor is megmarad, ha a keretből kinyerték a mézet – vagyis a méheknek nem kell újraépíteniük, zavartalanul folytathatják a méztermelést. A kereteket egy erre a célra szerkesztett hordozóba gyűjtik és szállítják az úgynevezett pergetés helyszínére.

A méz kinyeréséhez használt kellékek

A lépből a pergető segítségével gyűjtik be a mézet. Ez egy centrifugához hasonló eszköz, amelynek bekapcsolását követően a méz kifolyik a sejtekből és egy dob alján gyűlik össze. Mielőtt azonban a pergetőbe kerülnének a keretek, a fedelezőkés segítségével eltávolítják a sejteket lezáró viaszfedeleket. Ha ez nem történne meg a méz a sejtekben maradna.

Fontos megemlíteni, hogy a pergetéskor a kereteket kétszer forgatják meg, mert a lép mindkét oldalán találhatók mézet rejtő sejtek. A pergető dobjából általában egy mézeskannába kerül a friss méz.
Természetesen számtalan egyéb szerszámra is szüksége van a méhésznek a kaptárak karbantartásához, szállításához vagy a takarmányozáshoz és a teleltetéshez, valamint a kórokozók elleni védekezéshez. Egy méhész tanfolyam keretében ezeket is megismerheti, sőt kezelni is megtanulhatja őket.

Bejegyzéseink

A hegesztés veszélyei

Számtalan különféle módszert alkalmaznak a hegesztés során, mindben közös azonban, hogy rejt magában veszélyeket, ha az előírásoktól eltérően, szakszerűtlenül végzik.

A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313