Mivel dolgozik a méhész?

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy méhekkel, és valóban így is van. Ám a méhcsaládok és a kaptárak gondozásához változatos eszközöket használ. Ezek közül a legismertebb a méhészkalap, amely a szakemberek ikonikus viseletévé vált. A kalap könnyen felismerhető a peremére erősített hálóról, amely a méheket hivatott távol tartani. Ugyanerre szolgál a füstölő, amelyet a rovarok megnyugtatására és visszariasztására is használnak. Ezeken felül azonban különféle célszerszámok segítik a méhész munkáját, amelyek használatának elsajátítása igényel némi gyakorlást vagy még inkább egy tanfolyam elvégzését.

A méhész kaptárhoz használt eszközei

A kaptár legfontosabb eleme a keret, amelyet többnyire hársfából készítenek. Ebbe a keretbe kerül a speciális méhészdrót, amely a helyén tartja a lépet. Ez azért fontos, mert így a lép akkor is megmarad, ha a keretből kinyerték a mézet – vagyis a méheknek nem kell újraépíteniük, zavartalanul folytathatják a méztermelést. A kereteket egy erre a célra szerkesztett hordozóba gyűjtik és szállítják az úgynevezett pergetés helyszínére.

A méz kinyeréséhez használt kellékek

A lépből a pergető segítségével gyűjtik be a mézet. Ez egy centrifugához hasonló eszköz, amelynek bekapcsolását követően a méz kifolyik a sejtekből és egy dob alján gyűlik össze. Mielőtt azonban a pergetőbe kerülnének a keretek, a fedelezőkés segítségével eltávolítják a sejteket lezáró viaszfedeleket. Ha ez nem történne meg a méz a sejtekben maradna.

Fontos megemlíteni, hogy a pergetéskor a kereteket kétszer forgatják meg, mert a lép mindkét oldalán találhatók mézet rejtő sejtek. A pergető dobjából általában egy mézeskannába kerül a friss méz.
Természetesen számtalan egyéb szerszámra is szüksége van a méhésznek a kaptárak karbantartásához, szállításához vagy a takarmányozáshoz és a teleltetéshez, valamint a kórokozók elleni védekezéshez. Egy méhész tanfolyam keretében ezeket is megismerheti, sőt kezelni is megtanulhatja őket.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313