Mire jó a külföldi munka?

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki a külföldi munkavállalás mellett dönt. Sokakat a kalandvágy hajt, egy új kultúra megismerésének lehetősége vagy a nyelvtudás elmélyítésének vágya. Megint mások a kecsegtető fizetések miatt keresnek munkát az ország határain túl. Bármi is legyen az ok, néhány tanácsot érdemes megfogadni, ha külföldre indul dolgozni.

A papírok

Mint uniós állampolgár bármely tagországban szabadon, munkavállalási engedély nélkül dolgozni kezdhet. Fontos azonban, hogy tisztában legyen azzal, milyen egyéb adminisztrációra van szükséges az utazáshoz és a munkavégzéshez. Egy 2000. január 1. után kiállított személyi igazolvány birtokában már útlevél sem kell az országhatárok átlépéséhez. A munkaszerződést mindenképpen alaposan át kell olvasni az aláírás előtt. Utána kell járni az egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályoknak is, ha szükséges, eleget kell tenni a bejelentési kötelezettségnek. Fontos, hogy gondoskodjon megfelelő bankszámláról, a legtöbb esetben egy egyszerű forintszámla is megfelelő.

A lakás bérlése

Általában a közvetítő vagy a munkaadó segít a lakásbérlés elintézésben. Érdemes azonban óvatosnak lenni, és nem túlságosan hosszú időre előre kifizetni a bérleti díjat, hátha közbejön valami, ami miatt haza kell utaznia. Mindig bérleti szerződést kell kötni, és tisztázni kell, hogy a bérleti díj pontosan mire is vonatkozik, esetleg tartalmazza-e a rezsiköltséget, a kaució az utolsó hónapokban lelakható vagy egy összegben fizetik vissza kiköltözéskor.

Hasznos apróságok külföldi munkavállalás esetén

Ha a fentiek rendben vannak, akkor minden adott ahhoz, hogy külföldön dolgozzon. Megkönnyítheti azonban a kint tartózkodását, ha indulás előtt összes hazai ügyét elintézi, megújítja lejáró félben okmányait. Kényelmesebb lehet a kapcsolattartás, ha kártyafüggetlen telefont, illetve magyar billentyűzetkiosztású laptopot visz magával. Továbbá a személyes iratokból is érdemes tartania magánál egy másolatot, ha az eredeti esetleg elveszne vagy megsérülne.
A legtöbben Nyugat-Európát célozzák meg, mikor munkát keresnek. Segíthetünk Önnek a külföldi munka megszerzésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és nemcsak a munkavállalásban, de a szükséges szakképzettség megszerzésében is segítséget nyújtunk.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313