Mi fán terem a pálinka?

Ma már szinte minden, Magyarországon termő gyümölcsből készítenek pálinkát, a legelterjedtebb fajták a szilva-, a kajszibarack-, az alma-, a körte-, a cseresznye- és a törkölypálinka . A kezdeti időszakban, az 1600-as évek környékén azonban a pálinka még egy általános gyűjtőnév volt, amely nem a gyümölcspárlatokra, hanem általában az égetett szeszekre vonatkozott. Így történhetett az, hogy a korai pálinkafőző különféle gabonákat, burgonyát, de akár céklát is felhasznált a párlat elkészítéséhez.

Amit a mai pálinkáról tudni kell

A pálinka fogalma a kétezres évek elején kezdett letisztulni, mikor a magyar kormány a pálinka elnevezés levédetésének kérésével fordult az Európai Bizottsághoz. Végül sikerült levédetni a nevet, ám csak néhány kikötéssel, amelyek közül a legfontosabb, hogy pálinka néven csakis tiszta gyümölcs- és törkölypárlatokat lehet forgalmazni. Így történt, hogy 2008 óta kizárólag a Magyarországon termett gyümölcs és szőlőtörköly erjesztésével és lepárlásával készült – a hordós és ágyas érleléstől eltekintve – ízesítetlen, édesítetlen és színezetlen ital nevezhető pálinkának, amely megtartotta az anyagyümölcs ízeit.

További érdekes kikötés, hogy a pálinkafőző a lepárláskor nem finomíthatja 86%-nál nagyobb alkoholtartalmúra a párlatot, palackozni viszont csak legalább 37,5%-os alkoholtartalommal lehet.

Meg kell említeni továbbá a pálinkatípusok elnevezése mögött megbúvó meghatározásokat is. Kisüstinek csak az a párlat nevezhető, amelyet a pálinkafőző egy legalább részben rézfelületű, 1000 literesnél kisebb berendezéssel, kétszeri szakaszos lepárlással készít. Az 1000 liter egyébként az érlelés szempontjából is fontos határ. Az érlelt, valamint az ópálinkát 1000 literesnél kisebb fahordóban elég három hónapig, illetve egy évig érlelni, ezer literesnél nagyobb hordóban azonban kétszer ennyi időt kell érnie a pálinkának, hogy kiérdemelje a megfelelő címet. Az ágyas pálinkát legalább három hónapig kell a gyümölccsel együtt érlelni.

„Készíthetek-e pálinkát?”

A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy magán- vagy bérfőzés keretében pálinkát készítsen. Ha szeretné kitanulni a lepárlás minden csínját-bínját, az általunk szervezett pálinkafőző tanfolyam keretében megismerheti a szakmai fogásokat.
 

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313