Gomba – csak az erdőből?

Legtöbben bele sem gondolnak, honnan kerül a tányérra a gomba. Ha mégis, sokak fejében egy romantikus kép él a kora nyári gombaszedésekről, amikor friss őzláb- és rókagomba kerül a kosárba. Köztudott, hogy az így gyűjtött gombákat saját egészségünk érdekében minden esetben be kell vizsgáltatni. Megeshet ugyanis, hogy tévedésből mérgező gombát szedtünk. Ilyenkor lehet segítségünkre a gombaszakértő.

De nem a gombaszakértő az egyetlen szakember, aki gombákkal foglalkozik. A keresletet nem lehet kizárólag a vadon növő gombákkal fedezni, a mezőgazdaság egyéb ágaihoz hasonlóan a gombatermesztés is ipari méreteket öltött. A gombatermesztő üzemek erre a célra fejlesztett épületekben biztosítják a gombák fejlődéséhez szükséges körülményeket, tápanyagokat. Szinte tudományos alapossággal figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid szintjét, hogy a gombák zavartalanul növekedhessenek.

Az otthoni gombatermesztő

Egyre többen ismerik fel az otthoni gombatermesztés előnyeit. Egy alapvetően egyszerű folyamatról van szó, ami természetesen mégis megköveteli a hozzáértést. Gondolhatnánk, hogy a gomba magától is megnő, ami igaz is, legfeljebb nem lesz finom vagy hasznosítható. Némi odafigyeléssel és szaktudással azonban otthon is megtermelheti saját gombáját. A különféle fajták más és más körülményeket igényelnek, ennek függvényében alakul a gombatermesztő által választott módszer is.

Laskagomba, shiitake és pecsétviaszgomba termeszthető például farönkön vagy úgynevezett gombazsákon. A csiperke is megnő a zsákokon. Már kész zsákok is kaphatóak, amelyekben megtalálhatóak a gombafonalak. Ilyenkor a megfelelő körülmények biztosításán túl csak a betakarítás marad a gazdára. A szakavatott gombatermesztő saját maga is elkészítheti a gombazsákokat. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy az eltérő gombafajok különböző tápközeget igényelnek.

Amennyiben szeretne többet megtudni a gombatermesztés folyamatáról és fogásairól, ha szívesen enné a saját maga által megtermelt gombát, érdemes beiratkoznia tanfolyamunkra. A gomba iránt növekszik a kereslet, hiszen egyike a legegészségesebb alapanyagoknak. Ha az erdei gombák iránt érdeklődik, gombaszakellenőr képzésünkön több mint 280 fajt ismerhet meg. A gombaszakellenőr vagy gombatermesztő tanfolyam során megszerzett tudással akár saját vállalkozását is elindíthatja, illetve ellenőrként is elhelyezkedhet.

Bejegyzéseink

A hegesztés veszélyei

Számtalan különféle módszert alkalmaznak a hegesztés során, mindben közös azonban, hogy rejt magában veszélyeket, ha az előírásoktól eltérően, szakszerűtlenül végzik.

A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313