Gomba – csak az erdőből?

Legtöbben bele sem gondolnak, honnan kerül a tányérra a gomba. Ha mégis, sokak fejében egy romantikus kép él a kora nyári gombaszedésekről, amikor friss őzláb- és rókagomba kerül a kosárba. Köztudott, hogy az így gyűjtött gombákat saját egészségünk érdekében minden esetben be kell vizsgáltatni. Megeshet ugyanis, hogy tévedésből mérgező gombát szedtünk. Ilyenkor lehet segítségünkre a gombaszakértő.

De nem a gombaszakértő az egyetlen szakember, aki gombákkal foglalkozik. A keresletet nem lehet kizárólag a vadon növő gombákkal fedezni, a mezőgazdaság egyéb ágaihoz hasonlóan a gombatermesztés is ipari méreteket öltött. A gombatermesztő üzemek erre a célra fejlesztett épületekben biztosítják a gombák fejlődéséhez szükséges körülményeket, tápanyagokat. Szinte tudományos alapossággal figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a szén-dioxid szintjét, hogy a gombák zavartalanul növekedhessenek.

Az otthoni gombatermesztő

Egyre többen ismerik fel az otthoni gombatermesztés előnyeit. Egy alapvetően egyszerű folyamatról van szó, ami természetesen mégis megköveteli a hozzáértést. Gondolhatnánk, hogy a gomba magától is megnő, ami igaz is, legfeljebb nem lesz finom vagy hasznosítható. Némi odafigyeléssel és szaktudással azonban otthon is megtermelheti saját gombáját. A különféle fajták más és más körülményeket igényelnek, ennek függvényében alakul a gombatermesztő által választott módszer is.

Laskagomba, shiitake és pecsétviaszgomba termeszthető például farönkön vagy úgynevezett gombazsákon. A csiperke is megnő a zsákokon. Már kész zsákok is kaphatóak, amelyekben megtalálhatóak a gombafonalak. Ilyenkor a megfelelő körülmények biztosításán túl csak a betakarítás marad a gazdára. A szakavatott gombatermesztő saját maga is elkészítheti a gombazsákokat. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy az eltérő gombafajok különböző tápközeget igényelnek.

Amennyiben szeretne többet megtudni a gombatermesztés folyamatáról és fogásairól, ha szívesen enné a saját maga által megtermelt gombát, érdemes beiratkoznia tanfolyamunkra. A gomba iránt növekszik a kereslet, hiszen egyike a legegészségesebb alapanyagoknak. Ha az erdei gombák iránt érdeklődik, gombaszakellenőr képzésünkön több mint 280 fajt ismerhet meg. A gombaszakellenőr vagy gombatermesztő tanfolyam során megszerzett tudással akár saját vállalkozását is elindíthatja, illetve ellenőrként is elhelyezkedhet.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313