Az asztalos legjobb barátja, a fa

A fa ma is az egyik legelterjedtebb alapanyagok közé tartozik. Lehet építőanyag, de felhasználják használati tárgyak, dísztárgyak, bútorok, illetve művészeti alkotások készítése során is. A viszonylag könnyű megmunkálhatóság miatt már évezredek óta alkalmazzák az élet szinte minden területén. A hosszú évek alatt sosem ment ki a divatból, ami kiváló tulajdonságainak, megjelenésének és természetes, meleg, otthonos hatásának köszönhető.

A fa tulajdonságai

A különböző fafajták eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, emiatt más-más fajtákat használnak fel az épület- és a bútorasztalosok. Általánosságban elmondható hogy a fa kiváló mechanikai tulajdonságokkal bír, a különféle fafajták miatt azonban viszonylag nagy a szórás. A fa szilárdságát a rugalmasság és a sűrűség határozza meg. A sűrűség hozzávetőleg 0,15 és 1,5 g/cm3 között mozog. Ez is mutatja, hogy micsoda eltérések lehetnek az egyes fajok között. Biztosan Ön is hallott már a puha- és a keményfáról. Ez a faanyagok leggyakoribb felosztása. A puhafák feldolgozása lényegesen könnyebb, ezért ezeket előszeretettel használja az építő- és bútoripar, valamint a papíripar is. A keményfa, noha nehezebben megmunkálható, mégis hálás anyag, amely jobban ellenáll a fizikai hatásoknak. A fa jó hő- és hangszigetelő, emiatt egyre keresettebb az építőiparban is.

A fa megmunkálása

Mire az asztaloshoz kerül, a fa általában átesett már a feldolgozás első lépésein. A kivágott fákat szinte mindig háncsolják, majd a megfelelő méretekre vágják, ezt követően pedig szárítják. Így válik használható alapanyaggá, amely az asztalos keze alatt teljesen új testet ölt. A szakemberek háromféle eljárással munkálják meg a fát: sajtolással, hajlítással és forgácsolással. Ezek közül a forgácsolást alkalmazzák a legszélesebb körben. A forgácsolás során anyagot távolítanak el a munkadarabról. A folyamat jellemző szerszámai  a gyalu, a fűrész, a véső, a reszelő és a fúró. Ezek lehetnek kéziszerszámok, de már szinte minden műhelyben megtalálhatóak a nagyobb gépek.

A szakmai fogásait, a szerszámok szakszerű használatát elsajátíthatja az általunk szervezett asztalos tanfolyam keretében.  Ezáltal képes lesz többek között különböző bútorok, ajtók és ablakok elkészítésére, de akár épületasztalos munkákat is végezhet.

Bejegyzéseink

A hegesztés veszélyei

Számtalan különféle módszert alkalmaznak a hegesztés során, mindben közös azonban, hogy rejt magában veszélyeket, ha az előírásoktól eltérően, szakszerűtlenül végzik.

A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313