Az asztalos legjobb barátja, a fa

A fa ma is az egyik legelterjedtebb alapanyagok közé tartozik. Lehet építőanyag, de felhasználják használati tárgyak, dísztárgyak, bútorok, illetve művészeti alkotások készítése során is. A viszonylag könnyű megmunkálhatóság miatt már évezredek óta alkalmazzák az élet szinte minden területén. A hosszú évek alatt sosem ment ki a divatból, ami kiváló tulajdonságainak, megjelenésének és természetes, meleg, otthonos hatásának köszönhető.

A fa tulajdonságai

A különböző fafajták eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, emiatt más-más fajtákat használnak fel az épület- és a bútorasztalosok. Általánosságban elmondható hogy a fa kiváló mechanikai tulajdonságokkal bír, a különféle fafajták miatt azonban viszonylag nagy a szórás. A fa szilárdságát a rugalmasság és a sűrűség határozza meg. A sűrűség hozzávetőleg 0,15 és 1,5 g/cm3 között mozog. Ez is mutatja, hogy micsoda eltérések lehetnek az egyes fajok között. Biztosan Ön is hallott már a puha- és a keményfáról. Ez a faanyagok leggyakoribb felosztása. A puhafák feldolgozása lényegesen könnyebb, ezért ezeket előszeretettel használja az építő- és bútoripar, valamint a papíripar is. A keményfa, noha nehezebben megmunkálható, mégis hálás anyag, amely jobban ellenáll a fizikai hatásoknak. A fa jó hő- és hangszigetelő, emiatt egyre keresettebb az építőiparban is.

A fa megmunkálása

Mire az asztaloshoz kerül, a fa általában átesett már a feldolgozás első lépésein. A kivágott fákat szinte mindig háncsolják, majd a megfelelő méretekre vágják, ezt követően pedig szárítják. Így válik használható alapanyaggá, amely az asztalos keze alatt teljesen új testet ölt. A szakemberek háromféle eljárással munkálják meg a fát: sajtolással, hajlítással és forgácsolással. Ezek közül a forgácsolást alkalmazzák a legszélesebb körben. A forgácsolás során anyagot távolítanak el a munkadarabról. A folyamat jellemző szerszámai  a gyalu, a fűrész, a véső, a reszelő és a fúró. Ezek lehetnek kéziszerszámok, de már szinte minden műhelyben megtalálhatóak a nagyobb gépek.

A szakmai fogásait, a szerszámok szakszerű használatát elsajátíthatja az általunk szervezett asztalos tanfolyam keretében.  Ezáltal képes lesz többek között különböző bútorok, ajtók és ablakok elkészítésére, de akár épületasztalos munkákat is végezhet.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313