A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára. A legnagyobb előnyt azonban a talaj minősége jelenti. Hatalmas területeken elérhető az elsőrangú fekete mezőségi talaj, illetve a szintén jó minőségű barna erdőtalaj. A humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok olyan alapot adnak a mezőgazdaságnak, amelyet kár lenne eltékozolni.

A magyar mezőgazdaság termékei

A mezőgazdaság komoly múltra tekint vissza az országban, a magyar élelmiszerek évszázadok óta jó hírnévnek örvendenek Európa-szerte. Ennek betetőzéseképp az EU eredetvédetté nyilvánította a szegedi paprikát, a makói vöröshagymát, a hajdúsági tormát, a Pick és a Herz téliszalámikat, valamint a csabai és a gyulai kolbászt. Az állattenyésztés is több sikert tudhat magáénak, hungarikum például a magyar szürke szarvasmarha, de a hízott libából előállított termékek is ebbe a kategóriába sorolhatók.

Magyarországon jelentős mennyiségű gabonát termesztenek, főként búzát, kukoricát és árpát. Az ipari növények közül kiemelkedik a cukorrépa, a repce, a napraforgó, valamint a szója. Az éghajlat jó hatással van a hazai gyümölcs- és zöldségtermesztésre is. A már említett zöldségeken felül a burgonya is jó minőségben terem meg nálunk. A gyümölcsök közül az almát és a barackot érdemes kiemelni, de természetesen nem feledkezhetünk el a szőlőről sem. Az állattenyésztésben főként a marha és a sertés tartása dominál. A mezőgazdaságban megtermelt, kiváló minőségű javak iránti keresletet mutatja, hogy az ország minden évben jelentős mennyiséget exportál.

A magyar gazda

A mezőgazdaság megsínylette a 20. század eseményeit, a világháborúkat, a politikai és ideológia szempontokat előtérbe helyező sokszor átgondolatlan átalakításokat. Mostanra azonban tisztázódni látszik a helyzet. A szereplők felismerték a változtatások szükségességét. A körülmények rendeződése utat nyit a mezőgazdaság fejlődése előtt. A területi adottságok lehetővé teszik a felkészült szakemberek számára, hogy sikerre vigyék saját mezőgazdasági vállalkozásukat. Aranykalászos gazda tanfolyamunk során minden szükséges tudásra szert tehet. A képzés elvégzését követően megnyílnak Ön előtt az agrárium támogatását célzó pályázati lehetőségek is.

Bejegyzéseink

Tapétát, de milyet?

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők is dolgozni vele.

Hogyan válasszunk jó kőművest?

Nincs olyan családi, baráti társaság, ahol ne kerülne szóba egy rémtörténet kókler szakmunkások okozta károkról, görbén felhúzott falakról, beázó mennyezetről.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313