A hegesztés veszélyei

Számtalan különféle módszert alkalmaznak a hegesztés során, mindben közös azonban, hogy rejt magában veszélyeket, ha az előírásoktól eltérően, szakszerűtlenül végzik. Mivel nagy mennyiségű energiára van szükség az oldhatatlan kötés létrehozására, ezért fokozott figyelmet és felkészültséget igényel az eszközök használata. A legnagyobb kockázatot a tűz- és robbanásveszély, az égési sérülések, a különféle sugárzások, a fulladásveszély jelentik.

Ezek mellett további káros élettani hatásai is lehetnek a hegesztésnek. A hegesztő gyakran kénytelen huzamosabb ideig kényelmetlen testhelyzetben dolgozni, ami komoly fizikai terhelést jelent. Emellett néhány eljárás során por füst, gáz és gémgőz is képződik, amely ellen védekezni kell. A munkafolyamat során keletkező hő szintén megterheli a szervezetet, ahogyan a zajártalom is. Fokozott figyelmet igényel az elektromos berendezések használata, kizárólag így kerülhető el az áramütés.

Szakképzett hegesztő

A fenti kockázatok miatt is fontos, hogy minden esetben szakképesítéssel rendelkező hegesztő végezze a munkát, aki a szakmai követelmények mellett megfelel az egészségügyi előírásoknak is. Saját és mások biztonsága érdekében ismernie kell továbbá a munka- és környezetvédelmi szabályokat. Természetesen léteznek a kockázatokat minimalizáló és a hegesztő egészségét óvó eszközök, amelyek szakszerű alkalmazásával elkerülhetőek a baleestek.

A védőpajzs vagy -szemüveg használata alapvető, mint a lángmentesített anyagból készült védőruha és hegesztőkesztyű viselete is. Ha a hegesztés megkívánja lég- és zajszűrőt is viselni kell.
Kevesen tudják, hogy a hegesztőkkel szemben etikai követelményeket is támasztanak. Ez érthető, hiszen felelősségteljes feladatuk van, amelyet hibátlanul kell ellátniuk. A kontármunka beláthatatlan következményekkel járhat.

Amennyiben szeretne szaktudás birtokába jutni, hegesztő tanfolyam keretében elsajátíthatja a professzionális munkavégzéshez szükséges ismerteket. A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatra, hallgatóinkat felkészítjük a gázhegesztő, a fogyó-, illetve wolframelektródás védőgázas ívhegesztő berendezések használatára. A hegesztő szakemberek Magyarországon és a határokon túl is keresettek, segítséget nyújtunk önnek a belföldi és külföldi munka vállalásában is.

Bejegyzéseink

A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára.

A gondoskodó ember

Az önzetlen segítségnyújtás, az altruizmus mélyen gyökerezik, már az állatvilágban is megfigyelhető. Az ember, mióta csak közösségbe szerveződött, figyelmet fordít elesett társaira, amely számtalan módon megnyilvánulhat.

Információk

Érdeklődés képzések után

Telefon: +36 1 770 7835
E-mail: info@geniuszplusz.hu

Budapesti Iroda

1085 Budapest, József krt.69. földszint 15.
Telefon:+36 1 770 7112; +36 1770 7113

Esztergom

2500 Esztergom, Kiss János vezérezredes út 82.
Telefon: +36 1 770 7317; +36 1 770 7313