Tapétát, de milyet?

OKJ-s szobafestő tanfolyam

A tapéták új generációja a növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó úgynevezett vlies tapéta. Rendkívül kedvelt falburkoló anyag, nemhiába imádnak a szobafestők  is dolgozni vele.  A tapétázást körüllebegő ragacsos maszatolást el is felejthetjük, mert  mérettartó, ezáltal nem igényel a felragasztás előtt áztatást, vagyis nem kell ragasztóval bekenni a tapéta hátoldalát.  Elég, ha a falfelületre hengerrel felhordjuk a ragasztót, és a tapétát ebbe a ragasztóágyba belesimítjuk.

A felhólyagosodástól sem kell félni, de az egyik legnagyobb előnye a hagyományos tapétákkal szemben, hogy akár szárazon is lehúzható a falról anélkül, hogy a falfelület sérülne.  Sokkal könnyebb vele dolgozni, mint az üvegszövet vagy a papírtapétával, mert ez a tapétatípus nem igényel makulatúrázást, sőt nem is szabad papírtapétára ragasztani.
A vlies hátú tapéták lehetnek egyhullámos, kéthullámos, háromhullámos, mosható, és súrolható, sőt festhető felületűek. A ragasztásnál a kivitelezőnek, szobafestőnek ezeket figyelembe kell venni. Rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, ezért a fal repedéseinek az eltüntetésére is alkalmasak.

A jól felragasztott vlies tapéta több rétegben, évek múlva is átfesthető. Felragasztását azonban ajánlott képzett, gyakorlott szakemberre bízni, hiszen a fal speciális előkezelést is igényelhet.

Szobafestő tanfolyamunkon Ön is elsajátíthatja a festés, tapétázás csínját-bínját, amivel itthon és külföldön is jól menő vállalkozást indíthat.