Szakácsból sztárséf

OKJ-s szakács tanfolyam

A gasztronómia napjainkban soha nem látott népszerűségnek örvend. A főzős műsorok, receptmegosztó portálok és a méregdrága, ínyencségeket kínáló éttermek óriási rajongótáborral rendelkeznek. Ne feledjük, a médiaérdeklődés középpontjában álló profi sztárséfek is egyszerű szakácsként kezdték, akiknek ugyanúgy meg kellett tanulniuk az atomgyorsaságú hagymaaprítást, mint bármelyik szakács tanoncnak.

A sztárséfkultusz itthon azért is megy újdonságszámba, mert a szocialista korszak egyhangú vendéglátása nem igazán adott teret annak az ínyenc, gourmet gasztronómiai vonulatnak, amely a sztárszakácsokat kitermelhette volna magából.

Igaz, külföldön is csak az utóbbi évtized híres szupersztárjainak berobbanása óta beszélhetünk sztárséf kultuszról. Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Nigella Lawson, a minden évben nagy nyilvánosságra számító Michelin-csillag jelentősen emelte a szakácsok, séfek elismertségét. Ma már ez az egyik legkeresettebb szakma szerte a világon. Elég végigböngészni néhány külföldi álláskereső oldalt, vagy bekopogtatni valamelyik étterem ajtaján hogy rájöjjünk: óriási a kereslet a képzett szakácsok iránt.

Persze nem mindenkiből lesz médiasztár. Rengeteg jó nevű étterem és annál is jobb séf verseng a különféle gasztronómiai címekért. Nem kell messzire visszatekintenünk a magyar vendéglátás történelmében sem ahhoz, hogy olyan neveket találjunk, akik vetekedtek a mai sztárséfek ismertségével.  Gundel János, Gundel Károly, Palugyai Jakab, Marchal József, vagy a szegedi Szekula Teréz mind komoly sztároknak számítottak a maguk idejében.

Sőt! Magyar az a séf is, aki egyedüliként a világon három alkalommal kapta meg a gasztronómia egyik legfontosabb nemzetközi kitüntetését, a szakács Oscar díjat. Lukács István méltó pályatársa lenne bármelyik mai befutott sztárséfnek.  Kitartó munkával, tehetséggel, szorgalommal Ön is nyomába érhet a nagy elődöknek, ehhez az első lépés a szakács tanfolyamra való beiratkozás.