Az 1800-as években még bárkiből lehetett pincér, akit a vendéglő tulajdonosa alkalmasnak talált a feladatra. Jó modor, állóképesség, udvariasság – nagyjából ennyi szükségeltetett egy pincér állás betöltéséhez. A szakma presztízse ezért nem is volt túl magas, a fizetés kizárólag a borravalóból állt, a napi munka 12–18 óra is lehetett, rendkívül megalázó körülmények között, szabadnap például egyáltalán nem járt a felszolgálóknak.
Ma már egy pincérnek nemcsak azt kell tudnia, hogyan és miből készülnek az egyes fogások, vagy melyik bor melyik ételhez illik, hanem mindezt idegen nyelveken is szabatosan ismertetnie kell, valamint gyorsan és ügyesen, a vendég asztalánál flambírozni és filézni is tudni kell. Ma már ezeket a készségeket egy OKJ-s pincér tanfolyamon is bárki elsajátíthatja.
„Ismernie kell az összes napi újdonságokat, és kívánatra köteles jó tippet adni a délutáni lóversenyre (…) Míg más alkalmazottnak csak egy főnöke van, addig a pincérnek annyi főnöke, ahány vendége.” *
A huszadik század elején aztán szinte berobbant a kávéházi-éttermi kultúra, az előkelőségek és az őket követő írók, költők, művészek egyre gyakrabban fordultak meg híressé vált vendéglátó egységekben. Ennek a vendéglős korszaknak az eredménye a pincérek tízparancsolata, Tarján Vilmos újságíró, színész, színházigazgató tollából. Azért az előírásokat csak kellő mértéktartással kövessük!
*Ballner Károly: A Magyar vendéglátóipar ezer éve; Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyomtatott kézirata
| Aranykalászos gazda tanfolyam | Betonacél szerelő tanfolyam | CNC tanfolyamok | Egészségügyi szakképesítések tanfolyamai | Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó tanfolyam | Gipszkartonszerelő tanfolyam | Gombaszakellenőr tanfolyam és hatósági képzés | Gombatermesztő tanfolyam | Hő- és hangszigetelő | Kályhás tanfolyam | Kőműves tanfolyam, a szakma részszakmáinak oktatása: falazó kőműves, gépi vakoló | Méhész tanfolyam | Szobafestő tanfolyam | Vízszigetelő |