Mivel dolgozik a méhész?

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy méhekkel, és valóban így is van. Ám a méhcsaládok és a kaptárak gondozásához változatos eszközöket használ. Ezek közül a legismertebb a méhészkalap, amely a szakemberek ikonikus viseletévé vált. A kalap könnyen felismerhető a peremére erősített hálóról, amely a méheket hivatott távol tartani. Ugyanerre szolgál a füstölő, amelyet a rovarok megnyugtatására és visszariasztására is használnak. Ezeken felül azonban különféle célszerszámok segítik a méhész munkáját, amelyek használatának elsajátítása igényel némi gyakorlást vagy még inkább egy tanfolyam elvégzését.

Méhész tanfolyamok

A méhész kaptárhoz használt eszközei

A kaptár legfontosabb eleme a keret, amelyet többnyire hársfából készítenek. Ebbe a keretbe kerül a speciális méhészdrót, amely a helyén tartja a lépet. Ez azért fontos, mert így a lép akkor is megmarad, ha a keretből kinyerték a mézet – vagyis a méheknek nem kell újraépíteniük, zavartalanul folytathatják a méztermelést. A kereteket egy erre a célra szerkesztett hordozóba gyűjtik és szállítják az úgynevezett pergetés helyszínére.

A méz kinyeréséhez használt kellékek

A lépből a pergető segítségével gyűjtik be a mézet. Ez egy centrifugához hasonló eszköz, amelynek bekapcsolását követően a méz kifolyik a sejtekből és egy dob alján gyűlik össze. Mielőtt azonban a pergetőbe kerülnének a keretek, a fedelezőkés segítségével eltávolítják a sejteket lezáró viaszfedeleket. Ha ez nem történne meg a méz a sejtekben maradna.

Fontos megemlíteni, hogy a pergetéskor a kereteket kétszer forgatják meg, mert a lép mindkét oldalán találhatók mézet rejtő sejtek. A pergető dobjából általában egy mézeskannába kerül a friss méz.
Természetesen számtalan egyéb szerszámra is szüksége van a méhésznek a kaptárak karbantartásához, szállításához vagy a takarmányozáshoz és a teleltetéshez, valamint a kórokozók elleni védekezéshez. Egy méhész tanfolyam keretében ezeket is megismerheti, sőt kezelni is megtanulhatja őket.