Mire jó a külföldi munka?

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki a külföldi munkavállalás mellett dönt. Sokakat a kalandvágy hajt, egy új kultúra megismerésének lehetősége vagy a nyelvtudás elmélyítésének vágya. Megint mások a kecsegtető fizetések miatt keresnek munkát az ország határain túl. Bármi is legyen az ok, néhány tanácsot érdemes megfogadni, ha külföldre indul dolgozni.

Külföldi munka, munkaerőközvetítés

A papírok

Mint uniós állampolgár bármely tagországban szabadon, munkavállalási engedély nélkül dolgozni kezdhet. Fontos azonban, hogy tisztában legyen azzal, milyen egyéb adminisztrációra van szükséges az utazáshoz és a munkavégzéshez. Egy 2000. január 1. után kiállított személyi igazolvány birtokában már útlevél sem kell az országhatárok átlépéséhez. A munkaszerződést mindenképpen alaposan át kell olvasni az aláírás előtt. Utána kell járni az egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályoknak is, ha szükséges, eleget kell tenni a bejelentési kötelezettségnek. Fontos, hogy gondoskodjon megfelelő bankszámláról, a legtöbb esetben egy egyszerű forintszámla is megfelelő.

A lakás bérlése

Általában a közvetítő vagy a munkaadó segít a lakásbérlés elintézésben. Érdemes azonban óvatosnak lenni, és nem túlságosan hosszú időre előre kifizetni a bérleti díjat, hátha közbejön valami, ami miatt haza kell utaznia. Mindig bérleti szerződést kell kötni, és tisztázni kell, hogy a bérleti díj pontosan mire is vonatkozik, esetleg tartalmazza-e a rezsiköltséget, a kaució az utolsó hónapokban lelakható vagy egy összegben fizetik vissza kiköltözéskor.

Hasznos apróságok külföldi munkavállalás esetén

Ha a fentiek rendben vannak, akkor minden adott ahhoz, hogy külföldön dolgozzon. Megkönnyítheti azonban a kint tartózkodását, ha indulás előtt összes hazai ügyét elintézi, megújítja lejáró félben okmányait. Kényelmesebb lehet a kapcsolattartás, ha kártyafüggetlen telefont, illetve magyar billentyűzetkiosztású laptopot visz magával. Továbbá a személyes iratokból is érdemes tartania magánál egy másolatot, ha az eredeti esetleg elveszne vagy megsérülne.
A legtöbben Nyugat-Európát célozzák meg, mikor munkát keresnek. Segíthetünk Önnek a külföldi munka megszerzésében. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és nemcsak a munkavállalásban, de a szükséges szakképzettség megszerzésében is segítséget nyújtunk.