A magyar föld

Magyarország több mint kétharmada alkalmas mezőgazdasági tevékenységre, ráadásul igazán kedvezőek a feltételek is. A művelhető, sík területek aránya bőven átlagon felüli, az éghajlati viszonyok szintén megfelelőek a mezőgazdaság számára. A legnagyobb előnyt azonban a talaj minősége jelenti. Hatalmas területeken elérhető az elsőrangú fekete mezőségi talaj, illetve a szintén jó minőségű barna erdőtalaj. A humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajok olyan alapot adnak a mezőgazdaságnak, amelyet kár lenne eltékozolni.

Aranykalászos gazda képzés 

A magyar mezőgazdaság termékei

A mezőgazdaság komoly múltra tekint vissza az országban, a magyar élelmiszerek évszázadok óta jó hírnévnek örvendenek Európa-szerte. Ennek betetőzéseképp az EU eredetvédetté nyilvánította a szegedi paprikát, a makói vöröshagymát, a hajdúsági tormát, a Pick és a Herz téliszalámikat, valamint a csabai és a gyulai kolbászt. Az állattenyésztés is több sikert tudhat magáénak, hungarikum például a magyar szürke szarvasmarha, de a hízott libából előállított termékek is ebbe a kategóriába sorolhatók.

Magyarországon jelentős mennyiségű gabonát termesztenek, főként búzát, kukoricát és árpát. Az ipari növények közül kiemelkedik a cukorrépa, a repce, a napraforgó, valamint a szója. Az éghajlat jó hatással van a hazai gyümölcs- és zöldségtermesztésre is. A már említett zöldségeken felül a burgonya is jó minőségben terem meg nálunk. A gyümölcsök közül az almát és a barackot érdemes kiemelni, de természetesen nem feledkezhetünk el a szőlőről sem. Az állattenyésztésben főként a marha és a sertés tartása dominál. A mezőgazdaságban megtermelt, kiváló minőségű javak iránti keresletet mutatja, hogy az ország minden évben jelentős mennyiséget exportál.

A magyar gazda

A mezőgazdaság megsínylette a 20. század eseményeit, a világháborúkat, a politikai és ideológia szempontokat előtérbe helyező sokszor átgondolatlan átalakításokat. Mostanra azonban tisztázódni látszik a helyzet. A szereplők felismerték a változtatások szükségességét. A körülmények rendeződése utat nyit a mezőgazdaság fejlődése előtt. A területi adottságok lehetővé teszik a felkészült szakemberek számára, hogy sikerre vigyék saját mezőgazdasági vállalkozásukat. Aranykalászos gazda tanfolyamunk során minden szükséges tudásra szert tehet. A képzés elvégzését követően megnyílnak Ön előtt az agrárium támogatását célzó pályázati lehetőségek is.